Klopt een rekeningnummer wel? Doe de elfproef

Soms moeten er grote bedragen van een rekening naar de andere overgestort worden. Dan wil je wel zekerheid hebben dat je het geld naar de juiste rekening overstort. Om de kans te verkleinen dat geld naar een verkeerde rekening wordt gestort, heeft men in Nederland de elfproef bedacht.

De elfproef houdt in dat je het volgende algoritme op het rekeningnummer kunt loslaten. Neem het eerste getal van het rekeningnummer, vermenigvuldig dit eerste getal met 9. Vermenigvuldig vervolgens het tweede getal met 8. Doe dit verder tot het laatste getal en tel al deze afzonderlijke vermenigvuldigingen op. Wanneer dit getal deelbaar is door elf is dit rekeningnummer in ieder geval geldig, anders is het rekeningnummer ongeldig.

Wanneer je de bovenstaande methode te veel werk vind, kun je een rekeningnummer ook in voeren op de website van Tuxx, daar staat een programma’tje die vanzelf uitrekent of het rekeningnummer geldig is.


Video Conferencing is niet meer weg te denken. Daarom helpt TipForYou's zuster onderneming met het opzetten van je eigen in-house en beveiligde video conferencing tool: leer meer.

Plaats een reactie